Alkuperäinen ohjeistus ja resepti Rakkautta, oliiveja ja timjamia -kirjasta. Sushiriisin sijasta voi käyttää myös puuroriisiä, kunhan sen huuhtoo hyvin.
4-5 norilehteä, eli merileväarkkia
4 dl sushiriisiä
vettä liotukseen
4 dl vettä keittämiseen
paahdettuja seesaminsiemeniä
150 g graavilohta
avokado
kurkku
Riisiliemi:
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
reilu 1 tl suolaa
(tai 5-6 rkl valmista sushiviinietikkaa)
Lisäksi tarvitset soijaa, wasabia ja bambumaton.
Aloita huuhtomalla riisi valuttamalla runsaasti kylmää vettä riisin läpi siivilässä ja hieromalla riisiä samalla hieman. Riisiä huuhdotaan, kunnes valumavesi on kohtalaisen kirkasta. Tämän jälkeen riisi pannaan kattilaan ja lisätään 4 dl vettä. Anna riisin ja keittoveden vetäytyä 30-60 min.
Siirrä kattila liedelle, ja keitä riisiä voimakkaasti 1-2 min. Laske sitten lämpö alimpaan mahdolliseen. Anna riisin hautua kannen alla 15-16 minuuttia. Pidä kansi kattilan päällä koko ajan. Nosta kattila pois levyltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 10 min.
Tällä välin voit valmistaa riisiliemen sekoittamalla sokerin ja suolan riisiviinietikkaan pienessä kattilassa, ja lämmittämällä varovasti, kunnes kiteet ovat suurinpiirtein liuenneet. Anna liemen jäähtyä.
Kaada keitetty riisi kulhoon ja kaada päälle riisiliemi tai valmis sushiviinietikka. Kääntele puuhaarukalla niin, että paakut hajoavat. Anna jäähtyä.
Täytettä varten lohi ja kurkku viipaloidaan pitkiksi, noin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Tee myös avokadosta suikaleita, jotka voit laittaa limittäin muiden suikaleiden pituisiksi.
Täyttäminen:
Rullaa bambumatto auki ja pane noriarkki sen päälle kiiltävä pinta alaspäin. Levitä noin sentin paksuinen kerros riisiä arkille. Jätä kuitenkin 2 cm yläreunasta täyttämättä. Ota pieneen kulhoon viileää vettä, jossa voit kastella välillä sormiasi, ettei riisi tartu kiinni. Ripottele pari teelusikallista seesaminsiemeniä päälle. Laita lohi-, kurkku- ja avokadosuikaleet arkin alareunaan riisin päälle. Levitä suikaleiden päälle vielä vähän wasabia. Wasabia voi myös lisätä valmiille sushirullille makunsa mukaan.
Käännä sushimatto tiiviiksi rullaksi bambumaton avulla alareunasta lähtien. Kastele lopuksi kahden sentin levyinen paljas kohta leväarkista pienellä määrällä vettä ja liimaa rulla kiinni. Rullien olisi hyvä antaa seistä saumapuoli alaspäin 1-2 tuntia enne leikkaamista viipaleiksi. Veitsen tulee olla terävä ja sekin on hyvä kastella hanan alla ennen leikkaamista. Tarjoa wasabin ja japanilaisen soijan kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti